23-01-08

projecten 2007 deel 2

Na de picnic was het in september tijd om al onze rommel nog eens boven te halen en te verpatsen op de rommelmarkt in Edegem. Het was over de koppen lopen en na een ochtend stevig onderhandelen was onze kas weer terug wat meer gevuld.

In oktober vond de jaarlijkse nosissa-kwis plaats. De opkomst was weer talrijk. De hersencellen moesten overuren doen maar werden op tijd en stond verfrist met een goeie leffe of een frisse cola. Om al verbruikte caloriën terug aan te vullen hadden we overheerlijke pompoensoep en croques voorzien. 

De opbrengst van deze acties ging naar een project in Peru: el libro, mi mejor amigo.

Het project van de rijdende bibliotheek “ El libro, mi mejor amigo” ( het boek mijn beste vriend) wil de interesse voor literatuur bij kinderen, jongeren en volwassenen doen toenemen en hen motiveren tot het lezen van de literatuur.  Allereerst zal de rijdende bibliotheek de stad Cusco aandoen, om dan later uit te breiden naar de verschillende provincies van het Departement Cusco. Het initiatief van de rijdende bibliotheek is ontstaan na de bekendmaking van een rapport, opgesteld door een aantal internationale organisaties, waaruit blijkt dat  Peru het land is waar het minste gelezen wordt in heel Zuid Amerika.  Dit is erg onrustwekkend. Het project wil de zin van het lezen bijbrengen en doen toenemen door literartuur en spel met elkaar te verbinden.  Hoe kan dit beter gerealiseerd worden dan het boek naar de mensen te brengen, in plaats van de mensen naar het boek te laten gaan?  Vandaar dat deze rijdende bibliotheek verhuist, na een periode van enkele maanden, van wijk naar wijk. 

Een belangrijk accent van dit project is dat het volledig gratis is. Door de bibliotheek gratis open te stellen, wil men een zo groot mogelijke hoeveelheid mensen, zonder enige beperking, bereiken.

De belangrijkse draagkacht van het project zijn de tientallen vrijwilligers, hoofdzakelijk jongeren van de universiteit en de hogeschool, die het project van de rijdende bibliotheek dagelijks open stellen voor de kinderen.

bib1


Dankzij onze inspanningen, maar vooral natuurlijk dankzij onze sponsers hebben we heel wat extra werkingsmiddelen kunnen schenken aan dit project. We kochten banken, stoelen, boeken voor alle leeftijden, schrijfgerief, schriften en nog veel meer. Hopelijk kunnen er nog vele kinderen in Peru genieten van deze rijdende bibliotheek.

 

bib2 bib3


Allemaal hartelijk bedankt voor jullie steun. Dankzij jullie hebben we vorig jaar heel wat kunnen realiseren. We hopen het dit jaar minstens te evenaren.

10:00 Gepost door het nosissa team in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: projecten, peru |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.