22-03-08

die sterreweg

Terwijl het in België en de omliggende landen stormt,sneeuwt en hagelt, is het zalig om binnen te zitten mijmeren met de foto's van Zuid-Afrika. Veertien dagen genieten van de zomer in februari. Het is natuurlijk veel te kort om zo'n groot en indrukwekkend mooi land te ontdekken. Maar het was wel de ideale gelegenheid om een bezoekje te brengen aan ons project in Plettenberg.

sterreweg

's Morgens vroeg uit de veren om de kindjes te verwelkomen voor een nieuwe dag spelen en leren in Die Sterreweg. We stonden nog maar enkele minuten te wachten toen in de verte de venture (de minibus die we vorig jaar dankzij jullie hebben kunnen sponseren) verscheen met daarin een bende uitgelaten kinderen. Nadat iedereen geïnstaleerd was kon het dagelijkse verwelkomingsritueel beginnen. En hoe kan men de dag beter starten dan met muziek. Een van de caregivers pakt de jembe uit en de hele bende begint aan een potpourri van een twintigtal liedjes. Van 'Good morning' over 'Telephone to Jesus' naar 'If you're happy and you know it' en zo verder. Er wordt gezongen in het Engels en in het Afrikaans. Wie het kan plaatst een dansje.

   venture          ochtend2

Dan wordt de groep opgesplitst in twee klasjes. In de hoogste klas zitten de kinderen die een hele boel basiskennis en handigheid worden aangeleerd. De dagen van de week, tellen tot 20, de delen van je lichaam, letters tekenen, vormen en kleuren sorteren. De kinderen zijn verbazend stil en aandachtig. Ze laten zich nauwelijks afleiden door ons gezelschap.

klas1
 

                     klas4       klas3 

In het tweede klasje zitten de wat zwaarder gehandicapte kinderen. Zij krijgen vormen van fysiotherapie. Voor iedere kind een aangepast programma. Er wordt gewerkt met fysiomatten en materiaal dat vaak van Shonaquip komt en daarvoor hebben we dankzij de sponsering ook goed kunnen bijdragen. 

shonaquip

Bij onze terugkeer in Kaapstad zijn we ook daar eens een kijkje gaan nemen. We bezochten onder andere het atelier waar de rolstoelen en het fysiomateriaal gemaakt wordt. In het bedrijf kunnen ook een aantal mindervaliden werken.Hopelijk kunnen we in de toekomst nog regelmatig samenwerken met hen. 
 

12:42 Gepost door het nosissa team in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |